Lk 24, 36b – 53 – Nanebovstúpenie

Jeden americký časopis pre niekoľkými rokmi uverejnil na svojich stránkach vzrušujúci článok. Opisoval udalosť súčasného kresťana s menom Charlie DeLeo. Charile sa narodil v New Yorku. Keď mal 23 rokov skončil školu a hľadal si prácu. Nakoniec tú prácu našiel a bol zamestnaný ako strážnik pri soche Slobody v New Yorku.

Keď sa Charlie rozprával s autorom článku, tak s hrdosťou vyznal, že keď pracuje pri Soche Slobody, ustavične sa modlí. Povedal: „Počas prestávky v práci sem prichádzam, aby som premýšľal o Bohu“.

Chariel DeLeo sa nielen modlí, ale robí mnoho iných užitočných vecí. Okrem iného dostal vyznamenanie od Červeného Kríža za to, že daroval viac ako 15 litrov krvi. Keď počul o práci Matky Terezy medzi chudobnými v Indii, poslal jej viac ako 12 tisíc dolárov, aby pomohol spoločenstvu, ktoré ona založila za týmto účelom.

V rozhovore s autorom článku Charlie nazval sám seba „Keeper of the flame“, čo znamená „Udržovateľ svetla“. Autor článku priznal, že toto meno Charliemu plne patrí.

Príbeh Charlieho DeLeo je dobrým úvodom do ducha dnešnej slávnosti Nanebovstúpenia nášho Pána Ježiša Krista. Liturgické Evanjelium dnešného sviatku totiž silno zdôrazňuje našu kresťanskú povinnosť svedčiť o Kristovi a teda robiť to, čo tak pekne robí Charlie DeLeo. V Evanjelium Ježiš hovorí: „Vy ste toho svedkami“.

Nezasväteným by sa mohlo zdať, že dnes slávime koniec Kristovej prítomnosti na zemi. Ale to tak nie je. Slávime nie koniec prítomnosti Pána Ježiša na zemi, iba jeho zmenu. Totiž vo chvíli svojho vystúpenia do neba Pán Ježiš prestal byť prítomný na zemi vo svojom ľudskom, fyzickom tele, naproti tomu začal svoju prítomnosť vo svojom „mystickom tele“ – Cirkvi, čiže v každom z nás, vo svojich vyznavačoch.

O tom, že Kristus žije a pôsobí ďalej vo svojej Cirkvi skrze nás, svojich vyznavačov, hovoria na mnohých miestach stránky Svätého Písma. To my, kresťania, sme prítomným telom, v ktorom Pán Ježiš žije. Sv. Pavol píše: „teraz už nežijem ja, ale žije vo mne Kristus“ (Gal 2, 20). My kresťania sme rozumom, ktorým Kristus teraz myslí. My sme teraz hlasom, ktorým Kristus hovorí. My sme teraz Jeho srdcom, ktorým Pán Ježiš miluje.

Charlie DeLeo sám seba nazval „udržovateľom svetla“. My máme taktiež udržiavať to svetlo, ktoré On priniesol na zem. Kristus túži, aby sme pokračovali v diele spásy, ktoré On začal, aby sme budovali Božie kráľovstvo na zemi, ktoré On založil. On sa chce cez každého z nás ďalej vteľovať, vstať z mŕtvych a zachraňovať. On sa chce ďalej modliť, učiť, pracovať i trpieť.

Takí ľudia, ako Matka Tereza z Kalkuty, Sv. Otec Ján Pavol II., Charlie DeLeo a mnoho iných, nás presviedčajú, že túto úlohu, ktorú nám kladie Kristus, môže splniť každý z nás. Spýtajme sa teda dnes sami seba: Ako plníme tieto úlohy, ktoré nám zveril Kristus? Čo sme urobili pre Neho v minulosti? Čo robíme pre Neho teraz? Čo chceme robiť pre Neho v budúcnosti?

Ďakujme dnes Kristovi za to, že nám pripomína povinnosť svedčiť o Ňom našim životom, súčasne sa modlime slovami krásnej modlitby:

Pane, nauč každého z nás, že tu na zemi nemáš iných rúk, okrem našich – a iba našimi rukami môže pomáhať núdznym. Nemáš srdce – okrem nášho a iba s našou pomocou môžeš preukázať lásku osamelým, nešťastným, nechceným a nemilovaným. Nemáš tu na zemi hlas – okrem nášho, aby si mohol ľuďom pripomínať, prečo si na zemi žil, trpel, zomrel na kríži. Pane, nauč nás, že tu na zemi, my sme Tvojimi rukami, Tvojim hlasom i Tvojim srdcom. Amen.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho