Mk 15, 43-16,8

Bratia a sestry,

každý človek sa skôr, či neskôr dopracuje k nepríjemnej, avšak dôležitej otázke : Čo bude po smrti? Kam pôjdem? Čo so mnou bude?

Sú ľudia, ktorí sa touto otázkou zaoberajú takpovediac celý svoj život. Prijímajú pravdu o dvoch konečných možnostiach, kde sa dá tráviť večnosť a počas života sa zariaďujú tak, aby svoju večnosť mohli stráviť v nebi.

Iní sa snažia túto otázku iba rýchlo odbiť. Na tomto svete je im dobre. Sú zabezpečení, môžu si toho veľa dovoliť… Prečo sa teda trápiť tým, čo bude potom? Každopádne, takéto nazeranie na život je veľmi krátkozraké. To, že ja teraz nemám chuť zaoberať sa večnosťou, ako ju strávim a miestom, kde ju strávim – nič nemení na fakte, že raz pred ňou budem stáť a nijako sa tomu nevyhnem.

Pre mňa osobne a pre nás všetkých je Veľká noc a veľkonočné obdobie radosťou z toho, že svoju budúcnosť máme vyriešenú. Vyriešil ju za nás Kristus sám. On nám ponúka svoju blízkosť na veky. Všetko pripravil. Treba sa toho len chopiť. Preto sa radi chopíme viery vo vzkrieseného Ježiša, ktorý je naším časným i večným životom. Držme sa Ho, pretože nikto iný nám ešte nič lepšie neponúkol. A ani neponúkne.  Preto, kým sme na tomto svete chceme toto posolstvo Veľkej noci hlásať ďalej.

Čo si počať s tou veľkonočnou radosťou dnes? Anjel dáva ženám jasné inštrukcie, čo majú robiť. Choďte a vydávajte o tom svedectvo! Ísť a vydať svedectvo… Možno aj my, rovnako ako ženy či učeníci v evanjeliu pociťujeme strach a neochotu, ale oni svoje svedectvo nakoniec predsa len vydali.

A dnes sa slová anjela dotýkajú nás. Nám je povedané: Choďte a vydávajte o tom svedectvo! Hovorte o tom vo svojich rodinách, na pracoviskách, medzi priateľmi! To my dnes máme byť ústami a jazykom posolstva Veľkej noci. To my máme byť živými a aktívnymi pokračovateľmi Veľkonočného príbehu dneška.  Budeme sa azda obávať toho, čo si o takomto svedectve pomyslí naše okolie? Aká bude naša reakcia?

Louis Pasteur, francúzsky vedec, zakladateľ mikrobiológie, ktorý objavil očkovaciu látku proti besnote raz cestoval vlakom a modlil sa ruženec. V kupé sedel mladík, ktorému to nedalo, a tak sa ozval: „Vidím, že ešte dáte na rozprávky. Dajte sa radšej na moderné vedy. Ak si prajete, pošlem Vám nejaké vedecké knihy“ On mu podal vizitku, na ktorej stálo: Louis Pasteur, člen francúzskej akadémie. Študent sa zahanbil a vytratil sa rýchlo preč.

Ježiš pozýva každého z nás, aby mal podiel na šírení jeho dobrej zvesti či už slovom, spôsobom života alebo vlastnými postojmi. Aj mne dnes hovorí: Chod a vydávaj svedectvo o mojom zmŕtvychvstaní každému, koho stretneš!

Prajem vám, milí priatelia, keď dnes budete odchádzať do svojich domovov, aby ste odchádzali s radosťou. S radosťou, že i vaša budúcnosť je v Ježišovej smrti a vzkriesení vyriešená. S radosťou, že raz sa s našim vzkrieseným Pánom budete môcť i vy stretnúť. Nuž a napokon s radosťou, že do dlhej reťaze Božích svedkov môžete patriť aj vy. A preto poďme a oznamujme všetkým, že raz sa s Kristom Ježišom stretneme!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho