Dôstojnosť človeka

Pred začatím Druhého vatikánskeho koncilu sa hovorilo a dúfalo, že na ňom vyhlásia dogmu o dôstojnosti človeka. Nestalo sa tak, ale pri rokovaniach stredobodom bol človek. Božie pravdy sa predložili v novom rúchu, odhaľovali sa prvokresťanské spôsoby náboženského života.

Dôstojnosť človeka má základy už u jeho Stvoriteľa. Boh stvoril obrovský vesmír, moria a suchú zem, a to všetko pre človeka. Veď aký význam by mal celý vesmír, keby nebolo toho, kto obdivuje, oslavuje Stvoriteľa a ďakuje mu za stvorenie, za toľké dobrodenia? Človek zo stvorenia usudzuje o Božej všemohúcnosti. Vesmír je pre nás nezmerateľný a ľudským spôsobom ani nepochopiteľný. Obrovské nebeské telesá presahujú našu chápavosť. Preto so žalmistom voláme : Nebesia rozprávajú o Božej sláve a obloha hlása dielo jeho rúk.“ Toľko krásy vidíme okolo seba. Aká múdrosť sa javí zo stvorených veci. Ako je všetko v súlade a má svoj význam. A toto všetko stvoril Boh pre človeka a urobil ho pánom nad všetkým stvorením. Človek si to nezaslúžil. Ale Božia láska si takto cení človeka.

Boh svojou láskou dvíha dôstojnosť človeka, aj keď sa človek previňuje voči Bohu a pácha hriech. Z lásky Boh poslal svojho jednorodeného Syna  na tento svet, aby padnuté ľudstvo vyslobodil z moci zlého ducha. Kristus povzniesol ľudskú dôstojnosť aj tým, že vzal na seba ľudské telo a pripodobnil sa nám vo všetkom okrem hriechu. Ponúka nám pomoc, ak upadneme do hriechu. Ustanovil sviatosti, aby nám mohol uštedrovať svoje milosti.

Ak hovoríme o dôstojnosti človeka, zo strany Boha Stvoriteľa je to jasné. Ale nám treba zdôrazňovať dôstojnosť človeka zo strany človeka. Možno uznávame osobne svoju vlastnú dôstojnosť. Ale či tak robíme a chováme sa aj k blížnym? Keby sme uznávali dôstojnosť našich blížnych, medziľudské vzťahy by vyzerali ináč, ako to vidíme okolo seba.

Čo je tu potrebné urobiť? Zamyslieť sa nad tým, ako nás Boh miluje a ako si on váži našu ľudskú dôstojnosť. A my robme svojmu blížnemu to, čo chceme, aby nám on robil. A nerobme mu to, čo nechceme, aby nám on robil.

Kiež by sme v tomto čase spoznali lásku Boha k nám, aby sme vedeli milovať blížneho ako seba samého. Tým sa dôstojnosti človeka dostane žiadané uznanie.

Dr. o. Martin Pavúk, MSC

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho