Mt 19, 16-26

Dnešná doba je taká, že mnohé rodiny žijú z výplaty do výplaty. Na druhej strane sú ľudia, ktorý holdujú bohatstvom. Inak povedané nevedia, čo s peniazmi, žijú si v prepychu. Dokonca sa tým pýšia aj v mnohých televíznych programoch. Mnohokrát si títo ľudia myslia, že keď majú peniaze, majú najväčšie bohatstvo, že môžu v živote všetko. Veľmi je mi ľúto týchto ľudí, ako sa mýlia.

Práve dnešné evanjelium nám veľmi pekne vystihuje túto problematiku. Mohli by sme povedať, že mladík bol dokonalý. Dodržiaval všetky prikázania, ale jedno nevedel, nevedel sa zrieknuť svetského bohatstva, ktoré pred Bohom nemá cenu.

Zlato, drahokamy, diamanty majú cenu v našom živote. Ale pred Bohom nezavážia. Tieto poklady sú potrebne v živote, ale človek ich musí vedieť používať.

Problém mladíka z dnešného čítania nebolo, že bol bohatý, problémom bolo to, že na prvom miesto vo svojom živote nemal Boha, ale peniaze. Problémom mnohých ľudí v našom živote taktiež nie je to, že sú bohatí, ale to, že peniaze sú na prvom mieste. Peniaze zamenili za Boha. Prvé prikázanie znie: „Ja som Pán Boh tvoj, nebudeš mať iných bohov okrem mňa.“

Rozdiel medzi chudobnými a bohatými budeme v živote pociťovať vždycky. My, tu v chráme nemáme takú moc, aby sme to zmenili.

Uvedomiť si musíme, že to nie je skutočné bohatstvo. To sa raz pominie. Skutočné bohatstvo je to, keď mám Boha na prvom mieste a môžem ho dávať druhým. Staňme sa závislí na Ježišovi Kristovi a nie na majetku, peniazoch, moci bohatstve, ktoré je len dočasné.

Jeden príbeh hovorí toto: bohatý muž, ktorý vlastnil mnoho majetku, chudobnými ľuďmi pohŕdal. Jedného dňa obchádzal okolo autom a zašiel ku domu jedného sedliaka. Nahliadol do šera príbytku a videl ako sedliak s požehnanou rodinou okolo stola ďakuje Bohu za kúsok chleba. Hlasno sa rozosmial a išiel ďalej. Celou cestou sa smial sedliakovi. Keď prišiel domov, dobre si zajedol a išiel spať. V noci mal hrozný sen. Zdalo sa mu, že za tri dni zomrie najbohatší muž v kraji. S hrôzou sa prebudil so spánku, zobudil manželku a chvejúcim hlasom jej všetko povedal. Celý deň chodil bezradný. Neustále myslel na tento sen. Na druhý deň obchádzal svoje hospodárstvo a akoby sa s ním lúčil. Až do rána nespal, čo s ním bude. Okolo poludnia ho vyrušil umieráčik. Boháč sa preľakol: „Čo to je? Ako to, že som nezomrel? Je ešte niekto bohatší?“ Rýchlo sa obliekol a pýtal sa, kto zomrel. Dozvedel sa, že úbohý sedliak, ktorý nemal veľa majetku, ale bol veľmi dobrý kresťan. Bohatému človeku sa uľavilo a uvedomil si, že nie v majetku je bohatstvo, ale v srdci človeka.

Bratia a sestry, tento poklad, ktorý mame vo svojich srdciach ma najväčšiu hodnotu, je to Boh - láska. Nenechávajme si ho len pre seba, dávajme ho druhým, možno, že ho potrebuje aj tvoj manžel, dcéra, známi, známa. Mnoho manželských párov sa sťažuje na partnera. Možno, keby sme viac darovali lásky tomu druhému, napriek jeho nevďačnosti, neúcte, sklamaniam, podrazov v živote, inak by sme prežívali tento život.

Dnešná doba je taká, že mnohé rodiny žijú z výplaty do výplaty po finančnej stránke, ale pred Bohom sú možno najbohatšími ľuďmi. A práve toto bohatstvo má cenu aj pred Bohom. Amen.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho