PRÍSĽUB VEČNÉHO ŽIVOTA



Jeden z najmocnejších čínskych cisárov menom Chin (Čin) sa preslávil okrem iného tým, že rozkázal vybudovať Veľký Čínsky Múr, ktorého dĺžka je viac ako 2000 míľ. Tento múr je jedinou ľudskou stavbou, ktorú môžu astronauti identifikovať v kozmickom priestore.
Napriek svojej moci, cisár cítil veľký strach pred smrťou. Preto tiež prikázal najväčším mudrcom vo svojom panstve, aby hľadali elixír života. Jedného dňa mu jeho astrológovia oznámili, že na Východnom Mori sa nachádza ostrov, na ktorom žijú ľudia, ktorí majú tajomstvo večného života.
Cisár okamžite rozkázal vyslať niekoľko lodí so zlatom a drahocennými kameňmi s príkazom, aby odkúpili od tých ľudí toto tajomstvo. Keď sa poslovia cisára dostali na ostrovy a predložili obyvateľom prosbu cisára, tí sa im vysmiali. Ich odpoveď znela: Také cenné tajomstvo sa nepredáva za márne svetielka.
Nezávisle od toho, či tento príbeh je legendou alebo udalosťou, ktoré sa skutočne stala, avšak pripomína základnú existenčnú pravdu: od počiatku jestvovania ľudstva ľudia sa boja smrti! Chceli by žiť večne!
So smrťou sa stretávame na každom kroku. Počujeme o nej, čítame a pozeráme na ňu. Sme neustále bombardovaní správami o smrti na cestách, na suchej zemi, na mori, i vo vzduchu. Všetko nám to pripomína našu vlastnú smrť, ktorá sa blíži každým dňom, mesiacom, rokom. A hoci robíme všetko, aby sme ju oddialili, avšak všetci sa musíme stretnúť so smrťou, musíme zomrieť.
A predsa každý nás chce žiť! Ja chcem žiť! Tak volá každý chorý, ranený, zomierajúci. Tak volajú chorí i zdraví, chudobní i bohatí, veriaci i neveriaci. Tento pud života je prirodzený a vrodený všetkým. Smrť je čímsi, čo je v rozpore s našou prirodzenosťou, lebo ako hovorí Kniha Múdrosti: „Pretože Boh nestvoril smrť, neteší sa zo záhuby žijúcich. Veď on stvoril všetko pre bytie… Lebo Boh stvoril človeka pre neporušiteľnosť, urobil ho obrazom svojej podoby, závisťou diabla však prišla na svet smrť: skúsia ho tí, čo sú jeho korisťou“ (Múd 1, 13-15; 2, 23-24).
Teda sme stvorení pre život. Život nielen dočasný, ale i nadprirodzený, večný. A on na nás čaká po smrti. Presviedča nás o tom Kristus, ktorý hovorí v dnešnom Evanjeliu: „Boh nie je Bohom mŕtvych, ale živých; všetci totiž žijú pre Neho“.
Ježiš o tomto večnom živote nielen hovorí, ale aj potvrdzuje to, že je Pánom života i smrti, keď kriesi z mŕtvych mládenca z Naimu, keď navracia život Jairovej dcére a svojmu priateľovi Lazárovi. On povedal o sebe: „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, nezomrie na veky“ (Jn 11, 25-26). Tieto slová Kristus potvrdil svojim zmŕtvychvstaním.
S vierou a nádejou môžeme opakovať posolstvo sv. Pavla: „Smrť, kde je tvoje víťazstvo? Smrť, kdeže je tvoj osteň? … Ale vďaka Bohu, ktorý nám dal víťazstvo skrze nášho Pána Ježiša Krista“ (1 Kor 15, 55-56).
O tom, že Kristus je našim Životom i Zmŕtvychvstaním, pekne píše v jednej zo svojich knižiek kňaz František Grudniok. „Je Život, ktorý nezomiera. Je Život, ktorý sa snažili zabiť všetkými spôsobmi. […] Ten Život zdanlivo usmrtení, po troch dňoch zázračne vstal z mŕtvych, a nakoniec vstúpil do neba. Šťastný je človek, ktorý sa chytil tohto života ako lotor po pravici, ktorý využil svoju poslednú šancu. Ako Mária Magdaléne, ktorá sa nedala odtrhnúť od nôh Ježiša. Ako Lazár, ktorý sa vrátil zo záhrobia na Ježišov hlas. Šťastný je človek XXI. storočia, ktorý počul Kristov hlas a uveril Mu: «Prišiel na svet, aby mali Život – aby ho mali v hojnosti»“.
O tom, že po živote na zemi je večný život, presviedčajú nás aj súčasní lekári a psychiatri. Jedna zo zaujímavých publikácií z tejto oblasti je kniha O smrti a zomieraní, ktorú napísala Dr. Elizabeth Kubler-Rossová, psychiatrička z Lekárskej Univerzity v Chicago.
Jeden z najudivujúcejších objavov sa týkal ľudí, ktorí prežili tzv. klinickú smrť. Dr. Kubler-Rossová sa rozprávala s viac ako 200 takýmito ľuďmi. Žiaden tých, ktorí sa vrátili späť k životu, nechcel sa vrátiť na tento svet. Ich zážitky z „tamtoho sveta“ boli fantastické a fascinujúce. Predtým Dr. Kubler-Rossová bola osobou neveriacou v život po smrti. Po vykonaní týchto výskumov potvrdila: „Teraz verím, že je život po smrti. Verím tomu, bez najmenšieho tieňa pochybností!“.
Určite nám dodáva odvahy fakt, že súčasná veda potvrdzuje Kristove slová. Avšak nesmieme sa tomu diviť. Totiž ten istý Boh, ktorý stvoril všetky veci podliehajúce výskumom ľudskej vedy, stvoril aj ľudského ducha a to všetko, čo sa toho ducha týka.
Zapamätajme si Kristove slová z dnešného Evanjelia: „Boh nie je Bohom mŕtvych, ale živých“ a verme týmto slovám z celého srdca.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho