Lk 8, 41-56

41 Tu prišiel muž, menom Jairus, ktorý bol predstaveným synagógy. Padol Ježišovi k nohám a prosil ho, aby šiel do jeho domu, 42 lebo mal jedinú, asi dvanásťročnú dcéru a tá umierala. Ako šiel, tlačil sa naňho zástup. 43 Bola tam aj istá žena, ktorá mala dvanásť rokov krvotok; minula na lekárov celý svoj majetok, ale ani jeden ju nemohol vyliečiť. 44 Pristúpila odzadu, dotkla sa obruby jeho šiat a hneď prestala krvácať. 45 Ježiš sa spýtal: "Kto sa ma to dotkol?" Keď to všetci popierali, ozval sa Peter: "Učiteľ, veď sa tlačia zástupy a tisnú ťa!" 46 Ale Ježiš povedal: "Niekto sa ma dotkol, lebo som pocítil, že zo mňa vyšla sila." 47 Žena, vidiac, že sa neutají, prišla s chvením, padla pred neho a pred všetkým ľudom sa priznala, prečo sa ho dotkla a ako hneď ozdravela. 48 A on jej povedal: "Dcéra, tvoja viera ťa uzdravila. Choď v pokoji!" 49 Kým ešte hovoril, prišiel ktosi z domu predstaveného synagógy a povedal: "Tvoja dcéra umrela; už neunúvaj učiteľa." 50 Ale keď to Ježiš počul, povedal mu: "Neboj sa, len ver a bude zachránená!" 51 Keď prišiel k domu, nikomu nedovolil vojsť dnu, iba Petrovi, Jánovi a Jakubovi s otcom a matkou dievčaťa. 52 Všetci nad dievčaťom plakali a nariekali. On povedal: "Neplačte! Dievča neumrelo, ale spí." 53 Oni ho vysmiali, lebo vedeli, že umrelo. 54 Ale on ho chytil za ruku a zvolal: "Dievča, vstaň!" 55 I vrátil sa doň duch a hneď vstalo. A rozkázal, aby mu dali jesť. 56 Rodičia dievčaťa stŕpli od úžasu a on im prikázal, že nesmú nikomu hovoriť, čo sa stalo.

Zamyslenie:

Pozadie: Choroba, ktorou trpela žena bola pre jej život likvidačná. Bola na rovnakej úrovni ako malomocný človek. Znamenalo to pre ňu absolútne odlúčenie do bežného života. Ak bola vydatá – muž s ňou nemal žiadny kontakt a tak pravdepodobne to spelo k rozvodu. Ak bola slobodná, Veľa vytrpela od mnohých lekárov, minula na to celý svoj majetok, ale nič jej to neosožilo, ba stav sa jej neustále zhoršoval. nemala šancu, aby si niekoho našla. Akoby bola odvrhnutá aj samotným Bohom. Strovila všetok majetok na lekárov a aj tak jej to nepomohlo. „jej stav sa stále zhoršoval“.
-neprišla za Ježišom priamo, ani priamo nepožiadala o uzdravenie. Nikto, okrem nej samej a Ježiša nevedel čím trpí. Jej choroba nebola tak zjavná ako malomocenstvo, slepota, „vyschnutá ruka“, posadnutosť démonom. Dokonca o svojej chorobe ani nemohla hovoriť s nikým. -Aj my trpíme vecami, ktoré sú pre iných ľudí skryté, nevedia o nich, poznáme ich len my sami a Boh. Psychické trápenia, zranenia z detstva, odmietnutia blízkymi, krivdy, zlyhania.... urobíme preto všetko, aby sme si pomohli, psycho tréning, kurzy, semináre, knihy... doslova strávime svoj majetok na to, aby sme sa vyliečili z niečoho, čo nás trápi. Často nemôžme to tom ani hovoriť, pretože iní by nás vysmiali, klesli by sme v ich očiach, už nechceli s nami nič mať. Len ja a Ježiš vieme o tom, čo ma trápi. Všetko, čo urobíme, nám nepomôže.
-to,čo naozaj uzdravuje je Boží dotyk, dotknúť sa Boha. Dotknúť sa Boha je viera, že On mi môže pomôcť, že ON môže. Mk. hovorí: „Veľa vytrpela od mnohých lekárov, minula na to celý svoj majetok, ale nič jej to neosožilo, ba stav sa jej neustále zhoršoval.“ Presne tak ľudia robia mnoho vecí, z mnohých strán sa snažia priblížiť sa Bohu, ale nejde to. Nejde to bez Ježiša.
Viera
Keby bol Ježiš farizej, bol by jej vynadal, že je poverčivá (Ak sa dotknem čo len jeho rúcha, budem uzdravená!) Ježiš uzdravoval aj dotykom: „ Pretože mnohých uzdravil, všetci, čo trpeli nejakou chorobou, sa k nemu predierali, aby sa ho dotkli.“Mk 3,10 alebo Mk 6,56:
„Prosili ho, aby sa mohli dotknúť aspoň obruby jeho rúcha. Všetci, čo sa ho dotkli, boli uzdravení.“ Poverčivosť je veriť, že nejaký predmet má silu, ale viera je dôvera, že Boh svojou silou to urobí.
Uzdravenie
Ježiš nebol vyhradený len pre istý okruh ľudí, nedával svoj uzdravenie len tým, ktorých so vybral, uzdravoval každého, kto v neho prejavil vieru. „Ktokoľvek by vzýval meno Pánovo bude spasený“ (Ak ústami vyznávaš Pána Ježiša a v srdci veríš, že Ho Boh vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený; 10 lebo srdcom veríme na spravodlivosť a ústami vyznávame na spasenie. 11 Písmo totiž hovorí: Ktokoľvek verí v Neho, nebude zahanbený. Rim. 10,9- 11.
Ježišova moc je určená pre každého človeka, niet vyvolených, niet uprednostňovaných, sú len hriešni ľudia a láskavý Boh, ochotne dávajúci svoju milosť a pomoc každému, kto prosí, kto verí, že ON to môže urobiť!
Svedectvo
K svedectvu táto žena bol „donútená“. Ako nečistá sa nemohla len tak priznať, že sa dotkla Ježiša. Zo strachu pred trestom sa však zrodilo jej svedectvo, nezostalo utajené. „Kto sa ma to dotkol?“ Len Ježiš a ona vedeli, že má zdravotný aj spoločenský aj náboženský problém. A len Ježiš a ona vedeli, že bola z neho uzdravená. Cítila v sebe, že je uzdravená, preto mohla vydať svedectvo ktoré bolo pravdivé a silné. padla mu k nohám a pred všetkými ľuďmi sa priznala, prečo sa ho dotkla a ako sa ihneď uzdravila Svedectvo o uzdravení, zmene života je potrebné ako vyznanie Božej moci.
Povzbudenie
Tento príbeh je zasadený do celku o záchrane Jairovej dcéry. K nemu sa pôvodne Ježiš vybral. Aké muselo byť jeho zdesenie, keď mu prišli povedať, že jeho dcéra už zomrela. A to všetko pre nejakú nečistú ženu! Ale aj pre neho má Ježiš slová povzbudenie: Neboj sa len ver! Akoby vravel: Táto žena verila a bola uzdravená, lebo verila, neboj sa, ver. Vzkriesenie jeho dcéry je zadosťučinením jeho viery. I k Lazarovi prišiel Ježiš neskoro, ale pre posilnenie viery divákov to bol ten pravý čas. Ukázal svoju moc ako boží syn.
-sme vystavovaní rôznym skúškam, ale Boh robí cestu tam, kde ju my nevidíme

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho