Ktoré náboženstvo je pravé? II. - Omyly pápežov.

Omyly pápežov!
História kresťanstva zaznamenáva, že nie všetky rozhodnutia pápežov boli správne a dnes ich ani katolícka cirkev nepovažuje za bezchybné. 
Jedným z pápežov, ktorý je obvinený z vieroučného bludu, je Viktor I. (+199) Tento pápež bol pripravený uznať montanistov za pravoverných kresťanov, no pod vplyvom heretika Praxeasa to napokon neurobil. 
Dôležitým faktom je, že neexistuje žiaden dokument ani historické svedectvo, ktoré by takýto sklon pápeža Viktora potvrdzovalo, okrem jedného zdroja, a tým je Tertuliánov spis Adversus Praxaem. Vtedy už bol Tertulián sedem rokov montanistom, a tak možno očakávať, že sa pokúšal zdôvodniť svoj blud aj odvolaním sa na pápeža. Viktor I. bol už vtedy 15 rokov mŕtvy, takže sa nemohol proti takémuto tvrdeniu brániť. 
Ďalším pápežom, ktorý by mal dokazovať omylnosť rímskych biskupov, je Liberius (+366). Tento pápež sa dostal do vyhnanstva kvôli tomu, že podporoval vyznanie viery zostavené Prvým nicejským snemom a odmietol súhlasiť s požiadavkou cisára Konštancia, podľa ktorej mal byť zavrhnutý Atanáz, alexandrijský patriarcha, verný zástanca tohto snemu. Podľa svedectva Atanáza však pápež toto vyhnanstvo nezniesol dokonca. Z tohto vyplýva, že pápež v záujme svojej záchrany mohol súhlasiť s niečím, čo od neho cisár požadoval. Niektorí historici usudzujú, že pápež získal naspäť svoju slobodu tým, že podpísal takzvanú tretiu sirmijskú formulu. Historici vylučujú podpis prvých dvoch formúl. 
"Verím v jedného, jediného a pravdivého Boha, Otca všemohúceho, stvoriteľa a správcu všetkých vecí. I v jedného Jednorodeného Syna Božieho, ktorý pred všetkými vekmi i pred akýmkoľvek počiatkom, i pred všetkým časom, ktorý si možno predstaviť, i pred akoukoľvek myšlienkou zachytenou rozumom, bol zrodený bez cudzieho vplyvu z Boha. Skrze neho boli utvorené aj veky a všetko sa stalo, On bol zrodený z Otca ako jediný Syn, ako jediný z jedného Boha"
Je zrejme, že táto tretia sirmijská formula neobsahuje žiadny vieroučný blud, takže v tomto prípade hovoriť o omyle pápeža je nezmysel. 
POKRACOVANIE ...

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho