Cirkev nie je kaviareň.



Dnes majú ľudia vo zvyku okamžite opustiť cirkev, farnosť, cirkev, keď sa im niečo nevidí na vedení cirkvi, farnosti, komunity. Môže to byť spôsob, akým kňaz usporadúva zbierky. Alebo to, ako sa vyzbierané peniaze použijú. Odchádzajú aj vtedy, keď sa im nepáči, čo kňaz káže. Niekedy majú výhrady voči jeho povahe – buď je absolútne neprístupný, alebo príliš vtieravý. Zoznam výhrad nemá konca. Namiesto toho, aby statočne čelili problémom a posilňovali sa v nádeji, dnešní kresťania radšej utečú tam, kde neočakávajú žiadny konflikt.
Povedzme si to na rovinu: Jediným dokonalým kňazom je Ježiš. Prečo teda utekáme od ťažkostí namiesto toho, aby sme sa voči nim postavili a snažili sa ich prekonať? Keď sa s konfliktnými situáciami nevysporadúvame priamo, zvyčajne odchádzame z Cirkvi s pohoršením. Hovoríme, že táto Cirkev  jednoducho nepriala našu kritiku. Potom chodíme z farnosti do farnosti a hľadáme takú, ktorá má bezchybné vedenie.
V čase keď píšem tento článok, mal som pravdu povediac mnoho príležitostí pohoršiť sa nad jednaním mne nadriadených predstavených  (musím však priznať, že väčšina z nich bola spôsobená mojou vlastnou chybou alebo nezrelosťou). Mal som dôvod kritizovať a posudzovať vedenie, ale odchod nebol pre mňa riešením. Jedného dňa, práve keď som sa nachádzal uprostred veľmi ťažkej situácie, prečítal som si verš z Písma, ktorý mi povedal: „Toto je spôsob, akým chcem, aby si opustil komunitu:“
Áno, s radosťou vyjdete, budete vyvedení v pokoji. Iz 55, 12
Väčšina ľudí takto z farnosti, cirkvi, komunity neodchádza. Myslia si, že farnosti, cirkvi, komunity sú ako kaviarne, a oni si môžu vybrať, čo si dajú alebo jednoducho zmenia lokál! Majú dojem, že môžu ostať, kým sa im tam páči a keď sa vyskytne nejaký problém, odchádzajú. Takýto postoj sa však prieči tomu, čo sa píše vo  Svätom Písme. Ty si nevyberáš svoju komunitu, farnosť, cirkev sám. O tom kde máš byť rozhoduje Boh! Sväté Písmo nehovorí : „Ale Boh rozložil údy, každý jeden z nich, v tele, ako (On) chcel.“ 1 Kor 12, 18.
Zapamätaj si: Ak si na mieste, kde ťa chce Boh, diabol sa ťa bude snažiť nejakým spôsobom pohoršiť a odradiť, aby si z toho miesta odišiel. Chce vykoreniť ľudí z miesta, kde ich Boh vsadil a kde sa stará o ich rast. Ak sa mu podarí vyštvať ťa, vtedy uspel. Ak sa nenecháš zastrašiť, aj keď sa nachádzaš  uprostred vážneho konfliktu, prekazil si jeho plány.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho