Kázeň kardinála Bergoglia v Buoneos Aires

Arcibiskup z Buoneos Aires, kardinál Jorge Mario Bergoglio, dnes pápež František, sa vo svojich zamysleniach často vracal k téme
„byť blízko vzdialeným". „Áno blízkosti", „nie pokryteckému klerikalizmu" a „duchovnej svetskosti" povedal v kázni počas záverečnej omše Pastoračného stretnutia mestského regiónu Buenos Aires 2012, ktoré sa konalo minulý rok 2.septembra v hlavnom meste Argentíny.
Ježiš, ktorý lieči Jairovu dcéru, slepého z Jericha, desať malomocných. To sú niektoré epizódy z evanjelia, na ktoré upozornil kardinál Bergoglio, v ktorých Ježiš ukázal ako byť blízko ľuďom. Náš Boh je Boh blízky, „Boh stretnutia", ktorý už začal putovať so svojim ľudom, a ktorý sa nakoniec aj stal jedným zo svojich ľudí v Ježišovi Kristovi. Ježiš, pripomína kardinál, neobracal ľudí na vieru, ale ich sprevádzal a z tohto jeho postoja pramenili konverzie. S blízkosťou „vytváral túto kultúru stretnutia, ktorá z nás robí bratov a sestry, ktorá nás robí synmi a dcérami a nie členmi mimovládnej organizácie či prívržencami nadnárodnej spoločnosti".
Prvý z troch pilierov pre kardinála je teda blízkosť.
Druhé slovo, nad ktorým sa v kázni zamyslel je „pokrytectvo". V záverečnej omši Pastoračného stretnutia mestského regiónu Buenos Aires 2012 kardinál Bergoglio pripomenul, že Ježiš jedával s hriešnikmi a tým, čo sa nad tým pohoršovali hovoril „mýtnici a prostitútky vás predchádzajú do nebeského kráľovstva".  „To sú tí, ktorí klerikalizovali - použijúc slovo, ktoré vystihuje - Pánovu Cirkev" povedal, tí, ktorí ju zaplnili prikázaniami. „Hovorím to s bolesťou" - pokračoval kardinál - „a ak sa to niekomu zdá byť priestupkom, nech mi prepáči, ale v našej cirkevnej oblasti sú kňazi, ktorí nepokrstia deti slobodných matiek, pretože neboli počaté v sviatosti manželstva".  „Toto sú pokrytci dnešnej doby", zdôraznil kardinál vysvetľujúc príklad úbohého dievčaťa, ktoré namiesto toho, aby išlo na potrat, malo odvahu priniesť dieťa na svet a muselo putovať od farnosti k farnosti, aby ho mohlo dať pokrstiť.
Ježiš ukazuje, že je to práve ľudské srdce, v ktorom sa rodia zlé úmysly, smilstvá, krádeže, vraždy. „Klerikalizovať Cirkev je farizejské pokrytectvo", povedal arcibiskup z Buenos Aires, zdôrazňujúc, že cesta, ktorú nás naučil Ježiš je vyjsť von a svedčiť, zaujímať sa o bratov a sestry, podeliť sa, jedným slovom vteliť sa. „Proti pokryteckému gnosticizmu farizejov" - povedal - Ježiš sa znova objavuje medzi ľuďmi, medzi mýtnikmi a hriešnikmi. Hoci tento v úvodzovkách „klerikalizmus" ubližuje, aj „svetskosť je jedno zo ziel, ktoré ničí naše kresťanské svedomie." V skutočnosti sv.Jakub povzbudzuje, aby sme sa nenechali poškvrniť svetom. A duch sveta je „duchovná svetskosť", ktorá spočíva v robení toho, čo je prijímané ako dobré, v prispôsobení sa väčšine, jedným slovom jedno „snobizmus ducha, času, mať sa dobre, snobizmus stavu som kresťan, som posvätený, posvätená, kňaz". „Najväčšia škoda, ktorá sa môže stať Cirkvi je padnúť do duchovnej svetskosti", zdôraznil kardinál Bergoglio citujúc De Lubaca. Podľa neho je to ešte horšie poškodenie ako „to z čias libertínskych pápežov".
Teda nie „pokryteckému klerikalizmu". „Nie duchovnej svetskosti", pretože správať sa takto znamená ukazovať sa skôr ako podnikateľ a nie človek evanjelia. Namiesto toho treba povedať áno putovaniu s Božím ľudom, „so špeciálnou citlivosťou pre hriešnikov,  pre tých čo sú ďaleko a pamätať, že medzi nimi žije Boh".  Kardinál má nádej, že Boh „nám udelí" túto „milosť blízkosti a že - zakončil - nás zachráni od svetských a klerikálnych postojov a priblíži nás k Jeho ceste".

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prvé sväté prijímanie 2020

Nanebovstúpenie Pána - kazen

2 Svätá božská liturgia nášho otca sv. Jána Zlatoústeho